Kirpputoreilla on Black Friday vuoden jokaisena päivänä

Hittituotteet viedään käsistä, jonot ovat ennätyspitkät ja tarjoukset uskomattoman edullisia. Yksi vuoden tilastollisesti tärkeimmistä ostoskampanjoista saa kauppiaat alentamaan hintojaan ja asiakkaat innostumaan. Yhdysvalloista lähtöisin oleva Black Friday kannustaa meitä kuluttamaan juuri joulusesongin kynnyksellä.

Normaalia edullisemmat hinnat herättävät myös ämpärikansan riemun, eikä heräteostosten tekemiseltä voi välttyä Suomessakaan. Yksi jonottaa kahvinkeitintä, toinen uutta puseroa. Kolmas päivittää verkkokauppaa ja valvoo. Koska hinnat ovat halpoja, kauppojen tekemistä ei harkitse. Kotiin päätyy turhakkeita, jotka pahimmillaan aiheuttavat seuraavana päivänä ostokrapulan. Päässä pyörivät kysymykset, kuten: ”Miksi menin ostamaan sykemittarin, kun en koskaan edes juokse?”

Tiedän yhden keinon, jolla yllä mainitulta ahdingolta voi välttyä. Kauppojen ja ostoskeskusten sijaan kannattaa ajautua kirpputoreille, second hand -putiikkeihin, huutokauppoihin tai kierrätysmyymälöihin. Niihin paikkoihin, joissa hinnat ovat maltillisia vuoden jokaisena päivänä. Niihin, joissa kierrätys ei ole kirosana, vaan uusi musta. Jos arvostat vintagea, ekologista kuluttamista ja kotimaista designia, lue eteenpäin.

Mainos

Vaihtoehtona kierrätyslahja

Jouluaaton lähestyminen merkitsee monessa taloudessa sitä, että lahjoja hankitaan. Tänä vuonna muun muassa Tori.fi on lanseerannut oman kampanjansa, jossa muistutetaan, että pukinkonttiin voi hankkia jotakin muuta kuin ihan uutta. Vaikka somevaikuttajien veisaama kierrätysviesti on itselleni vanha uutinen, moni havahtuu mahdollisuuteen vasta esimerkkien myötä. Kirjoitin jo viime vuonna, että joululahjat voi ostaa kirpputorilta. Käytettynä löytää usein paljon sielukkaampaa ja persoonallisempaa ostettavaa kuin uutena. Tavaraa, jolla on tarina.

Kirpputorit eivät suinkaan ole ainoa vaihtoehto, joissa ostoksia voi tehdä kevyin mielin. Jos kaipaat pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, tutustu pienten kuntien huutokauppoihin. Saatat tehdä löytöjä, jotka maksaisivat Helsingissä huomattavasti enemmän. Esimerkiksi Kärkölän Lappilinnassa järjestetään joulukuun alussa huutokauppa, josta ehtii bongaamaan joululahjat hyvissä ajoin. Jos kärsivällisyys ei riitä, voit vaihtoehtoisesti tutustua esimerkiksi Tattarisuon Antiikin valikoimiin.

Mihin tahansa shoppailu-paikkaan päädytkään, toivottavasti löydät toivomiasi aarteita. Kokemuksen syvällä rintaäänellä uskallan luvata, että kaikista puhuttelevimmat kaupat hierotaan silloin, kun tavara vaihtaa omistajaa äidiltä tyttärelle ja vielä senkin jälkeen.

Kirppiskoti
Viime reissullamme vierailimme Airbnb-kodissa, joka oli sisustettu kirppislöydöillä. Myös mekkoni löytyi käytettynä.
Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!