Näin ostan luksusta tuhlaamatta tuhansia

Tiesitkö, että sinun ei tarvitse maksaa itseäsi kipeäksi saadaksesi vaatekaappiisi laatubrändien tuotteita? Sydäntäni vihloo joka kerta, kun kuulen jonkun laittaneen tuhansia euroja palamaan uuteen Hermèsin tai Mulberryn klassikkolaukkuun. Voi kunpa nämä shoppailijat tietäisivät, että samaan lopputulokseen voi päästä puolet halvemmalla. Jos aidosti haluat käsilaukkusi olevan sijoitus, siitä ei kannata pulittaa alkuperäistä hintaa.

En pystyisi koskaan perustelemaan itselleni asustehankintaa, jonka hinnalla saisin pakettimatkan tai vaikka upouuden iMacin. Ehkä jotkut pystyvät, mutta en halua kuulua siihen liigaan. Sama pätee myös joidenkin huonekalujen kohdalla. Ei BoConceptin tai Muuramen sisustuselementeistä ole pakko maksaa kuukausipalkan verran. Ne voi ostaa käytettynä, joskus jopa uudenveroisina. Tori.fi on luottopaikkani, kun muutto on ajankohtainen asia.

Vaikka sijoitan rahani mieluummin johonkin muuhuin kuin olkapäällä roikkuvaan nahkapalaan, se ei tarkoita sitä, etteivätkö laatubrändit kiinnostaisi minua. Päinvastoin. En halua kaappiini lumppua enkä halpiskrääsää, joka hajoaa ensimetreillä. Kirppisten edulliset ostohinnat takaavat myös sen, että vaatehuoneeni sisältö on muhkea ja se vaihtuu säännöllisesti. Myyn eteenpäin vanhoja, kun löydän tilalle parempia.

Mainos

Huomaathan, että luksus tarkoittaa minulle sitä, että löydän arvokkaan tuotteen alihinnalla. Ei sitä, että voin jonottaa minkkiturkkirouvien kanssa Stockmannin Herkkuun tai päteä helmikorvakorupäissäni Huvilakadulla.

Nämä kaikki tuotteet ovat edullisia kirppislöytöjä.

Kaikki myyvät kirpputoreilla

Menit sitten Hietsun kirpparille heinäkuussa tai Myyrmäkihallin kirpparille marraskuussa, myyjämassa on sosioekonomisten luokkien kirjo. Kärjistetysti sanottuna pöydän takana voi seisoa Loius Vuittonin huiviin kääriytynyt munkkiniemiläisrouva chihuahua kainalossa tai yksinhuoltaja, joka yrittää tienata päivän ruokarahat. Niin, ja kaikkea siltä väliltä. Livekirpputorit ovat koko kansan omaisuutta. Onneksi.

Vuosien kirppiskokemuksella väitän, että varakkaat kirppismyyjät voi jakaa kahteen eri genreen. On niitä, jotka haluavat päästä tavarasta eroon mahdollisimman ripeästi ja myyvät kaiken pilkkahintaan ja sitten on niitä, jotka eivät ymmärrä kirppishintojen ja kaupan eroa. Voit ehkä arvata, kumpaa genreä suosin. Tietysti löytyy myös ihmisiä, joita ei saa houkuteltua kirpputorille mistään hinnasta ja ostajia, joille eurokin on liikaa…

Jos myyjällä on hyvä maku ja tyyli, hänen pöydästään löytyy todennäköisesti jotakin ostettavaa. Joskus käy kuitenkin niin, että merkkituote löytyy sieltä, mistä sitä vähiten odottaa. Monien itsepalvelukirppisreissujen päätteeksi on käynyt niin, että kävelen kotiin Marc Jacobsin tai Gantin tuotteiden kanssa. Kirppareilla kaikki on mahdollista, jos vain osaa katsoa. Se vaatii kokemusta, ei paksua lompakkoa.

Michael Korsin nahkalaukku ja Espritin mekko maksoivat yhteensä 10 euroa. Sillä rahalla en saisi kaupasta kumpaakaan niistä.

Ostoksia voi tehdä kotoa käsin

Jos et jaksa herätä aikaisin aamulla, etkä kierrellä kirpputoreja ympäriinsä, ei hätää! Raahautumalla nettiin löydät lukuisia putiikkeja, joista voit täsmäostella laatubrändien helmiä huokeaan hintaan. Jos makusi on erityisen vaativa, suosittelen kurkistamaan Vestiaire Collectiven tarjonnan. Kenties helpoimmalla pääset, kun lataat kännykkääsi Zadaan valikoiman. Palvelusta voit hakea suoraan suosikkimerkkiesi tuotteita tai laajentaa haun koskemaan esimerkiksi suomalaisia muotibrändejä.

Niistä puheen ollen, Minna Parikan pupukenkiin, Ivana Helsingin mekkoihin ja Lumi -merkin nahkalaukkuihin törmää kirppareilla entistä useammin. Omat pupukenkäni löysin Kaivarin Kanuunasta silloin, kun se sijaitsi vielä Merikadulla. Mulberryn klassikkohuivin löysin aikoinaan tamperelaiselta itsepalvelukirpputorilta pilkkahintaan.

Kirpputorin sijainti vaikuttaa oleellisesti siihen, ketkä ovat sen asiakkaita. Kantakaupungin kohderyhmä on erilainen kuin Keravan. Se näkyy hinnoittelussa. Vaikka Töölössä sijaitsevalta kirpparilta tekee löytöjä vaikka silmät kiinni, kaupungin laitamilta ne löytää luultavasti hiukan edullisemmin.

Mitä second hand -putiikkeihin tulee, niistä löytää merkkilaukkuja ja laatuvaatteita heti, kun astuu ovesta sisään. Vihellä myyjä paikalle, niin poistut varmasti yhtä ostosta rikkaampana paikalta. Jos haluat seikkailla, lähde perinteiselle kirpputorille. Minä olen jo käynyt siellä.

Marimekon vaatteisiin törmää kirpputoreilla lähes joka kerta.
Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!