”YV, AV, vapautan, kysyn mieheltä ensin” – Nämä asiat ärsyttävät Facebook-kirpputoreilla

Saisinko mekosta kuvaa päällä? Mitä materiaalia se on? Mikä on vyötärönympärys ja pituus? Onko ihan siisti ja ehjä? Voiko sovittaa? Voitko ottaa vuoresta sisäkuvan? Minkä värinen se on? Minä vuonna mekko on valmistettu? Mitä luulet, voisiko housujen kanssa käyttää? Oletko pessyt Omon vai Arielin huuhteluaineella?

Pakko se on myöntää. Jokainen meistä on törmännyt hölmöihin kysymyksiin Facebook-kirpputoreilla. Sinä googletat, tarkoittaako MMM maailmanmestaruuskisoja, kilautat yliopiston vintagevaatetutkijalle ja maahantuojalle, mietit, onko kahden euron tuotteessa yhtään tinkimisvaraa, lainaat kirjastosta muotihistorian oppaan, tilaat tuotekuvaajan ottamaan lisäkuvia paikalle soitetun mahdollisimman viehättävän ystäväsi päällä ja mittaat supertarkasti numerosarjat kainalosta helmaan.

Viimein, ennätysnopealla aikataululla, ilmoitat potentiaaliselle ostajakandidaatille kiltin ja tunnollisen koulutytön tapaan kaikki tiedot, lähetät 72 lisäkuvaa ja jäät odottamaan vastausta. Vastausta, jota et halua kuulla.

Mainos
Kuva: Jenna Lehtonen

”Vapautan”

Kysyn vielä mieheltä, naapurin Sirkalta ja eläinkaupan hamsterilta. Saattaa olla pieni, vapautan. Pääsin kotiin mittailemaan. Mittojen mukaan vaate on liian iso. En voi ostaa kokeilematta, koska se on niin hintava. Tuo sävy ei sittenkään sovi yhteen suonikohjujeni kanssa. Luulen, että se jää rintojen kohdalta liian suureksi.

Voi harmi. Se taitaa olla liian pieni. Pakko vapauttaa. Voinko palata asiaan kahden viikon, viiden tunnin ja kolmen sekunnin päästä? Voinko maksaa Mobile Pay:lla, oravannahkalla, dinosaurus-lelulla tai lounasseteleillä? Onko sinulla antaa takaisin dinaareista? En tänään jaksa ajaa sinne asti. Lähden huomenna Tukholmaan ja palaan torstaina. Jaksatko odottaa hakua sinne asti? Anna vaan seuraavalle jonottajalle.

Seuraava jonottaja peruu myös kaupat, sillä hän matkii edeltäjäänsä. Vaikka jonossa olisi kuusi ihmistä, niin ensimmäisen peruuntumisen jälkeen rouvat kaatuvat ohareineen kuin domino-nappulat. Ja niin sinä olet taas tilanteessa, jossa tuijotat henkarissa roikkuvaa muutaman euron mekkoa ja mietit, miten helpolla pääsisit kipittämällä taloyhtiön roskakatokseen kesäleninki kourassa.

Varaudu ohareihin

Jos Facebook-kirpputorilla kysytään mittoja tai sovitusmahdollisuutta, kauppoja ei ole syntymässä ainakaan ennen kuin länsimetro valmistuu. Sovittelijamittailijat ovat jahkailijoita, joiden ainoa tehtävä on patistaa sinut mittanauhan, kameran ja tuotetietojen luokse tarkistamaan, mitä materiaalia myymäsi vaate mahtaa olla. He kuuluvat siihen ihmisryhmään, jotka palauttavat vaatekauppaan puoli vuotta käytössä olleet 4,95 euroa maksaneet sukat ja vaativat korvausta kuluneesta kantapäästä.

Kaikki eivät ymmärrä, että kirpputori ei ole kauppa. Sinä et voi mennä varastosta tarkistamaan, löytyykö tuotteestasi pienempää kokoa. Parhaassa tapauksessa matkustat bussilla, helikopterilla, koiravaljakolla, junalla ja pyörällä toiselle puolelle kaupunkia hieromaan kauppoja, mutta ostaja ei koskaan ilmesty paikalle.

Sopiiko joku toinen päivä? Lapsella on vatsatauti. Yön aikana ilmaantui kuumeinen olo. Unohdin. Töissä on kiire. Rahat loppuivat. Ostin eilen kaupasta uuden. Jopo varastettiin. Opelista loppui bensa. VR petti. Soutuvene kaapattiin ja mitä näitä nyt on.

Popcornit kannattaa hakea syliin viimeistään siinä vaiheessa, kun pingviinin, majavan, päärynän tai intiaanin profiilikuvalla varustettu ylläpitäjä eli YP, ilmestyy paikalle pätemään. Milloin olet liittänyt kuvan väärään paikkaan ja milloin myynyt väärälle ihmiselle. Jossain vaiheessa mietit, onko työvoimatoimiston sivulla viime aikoina haettu  ylläpitäjiä kokopäivätyöhön.

”Poistaisitko kuvasi?”

Sääntö-Suomi jonotuskulttuureineen sykkii vahvasti myös verkossa. Muista, että vaikka toinen jonottaja maksaisi sinulle tuplasti pyyntöäsi enemmän, niin ohjeiden mukaan tuotteesi menee ensimmäiselle jonottajalle. Virkaintoinen ylläpitäjä paukuttelee henkseleitään, kun saa huomauttaa sinulle virheistäsi.

Koskien ilmoituksiasi tässä ryhmässä, huomioithan säännöt. Kuka omistaa vaatteesi? Oletko sinä firma? Jos laitat ilmoituksesi suoraan seinäjulkaisuna, voimassaoloaika on 10 vuorokautta. Julkaisussa saa olla vain yksi kuva yhdestä tuotteesta. Selvennyskuva täytyy laittaa kommenttikenttään. Ei multikuvajulkaisuja. Emme harrasta kommenttikuvaputkia tässä ryhmässä.

Sitten pois, jos ei kauppoja syntynyt. Poistaisitko kuvasi? Jos pääkuvaan haluaa laittaa useamman vaatteen, niin yhteen tekstiin laitetaan kaikkien tiedot. Kotikirppiksiä varten katso erillinen ohje nimetyssä tiedostossa. Ilmaise ostopäätöksesi selvästi. Kirjoita kuvan alle AV, Varaan, ostan tai jotakin muuta. AV on voimassa 12 tuntia. Toisten ilmoituksiin ei mennä sekaan. Väärin ladatut ilmoitukset poistetaan.

Mitä enää odotat? Korkkaa viinipullo, varaudu ohareiden ja tienaa itsellesi rantaloma.

Kuva: Jenna Lehtonen

Facebook-kirpputorisanasto

AV = Alustava varaus

YP = Ylläpito

YV = Yksityisviesti

MMM = Myynnissä myös muualla

UP = Kuvan tai ilmoituksen nosto ylöspäin

P.S. Siskonpeti-ohjelman tiimille vinkiksi, että tässäpä olisi aihetta sketsiin. Jos kaipaatte sivuosan esittäjää, olen oitis käytettävissänne.

Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!