Tältä näyttää koronavapaa kotitoimitus, joka on sisustettu kokonaan kirppislöydöin

Kun tekee valtaosan töistään kotoa käsin, säästyy palavereilta ja välttää ruuhkabussit. Tällä hetkellä omasta kotitoimituksesta on eittämättä etua, vaikka kuvauskeikkoja en edelleenkään voi hoitaa etänä. Kirjoitus- ja kuvankäsittelytyöt hoidan huoneessa, jonka olen sisustanut kokonaan kirppislöydöin.

Tervetuloa kylään! Koska monet meistä ovat tällä hetkellä lukittautuneet kotikoneiden äärelle, järjestän työhuoneeni avoimet ovet virtuaalisesti. Tämä on turvallinen tapa kertoa, miten työskentelen yksinyrittäjänä.

BoConceptin työtuoli ja Boknäsin työpöytä löytyivät Tori.fi:stä. Kuva: Jenna Lehtonen
Vanhat kehykset ovat kirppislöytö. Enoni muokkasi niistä liitutaulun, jossa on yleensä kiireisin to do -listani. Kuva: Jenna Lehtonen
Vanhan silmäaseman taulun sain lahjaksi, kun haastattelin huutokaupan pitäjää. Kuva: Jenna Lehtonen

Näiden seinien sisällä pyöritän asiakastöiden lisäksi kotitoimitustani, jonka uumenista tuotan juttuja esimerkiksi tähän blogiin. Kotoa käsin työskentely on omalla kohdallani osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, sillä kirjoitin aikoinaan myös graduni silloisessa asunnossani. Kun näppäimistöä käyttää vain yksi ihminen, pöpövaara on pienempi kuin esimerkiksi toimituksessa, jossa työkoneet vaihtuvat päivittäin.

Mainos
Patinoitunut tynnyri toimii kamerajalustojeni säilytyspaikkana. Kuva: Jenna Lehtonen
Kehykset ovat löytyneet kirppareilta. Vasemmalla ikivanha pihakirpparilta poimittu otos. Kuva: Jenna Lehtonen
Ostan suurimman osan kirjoistani kirppareilta. Kuva: Jenna Lehtonen

Luovuuden ja viihtyvyyden kannalta pidän erittäin oleellisena sitä, miltä työmpäristö näyttää. Siihen vaikuttaa ratkaisevasti, miten huone on valaistu. Tukimusten mukaan huono valaistus nakertaa työtehoa, laskee vireystilaa ja vaikuttaa oleellisesti myös tehokkuuteen. Olen nähnyt kymmenittäin pimeitä, keltaisen keinovalon väsyttämiä tiloja, joissa hommia paiskitaan aamusta iltaan kyseenalaistamatta lainkaan pimeyttä ja tyhjiä seiniä.

Mainittakoon esimerkkinä palvelutalot, jotka ovat pahimmillaan kolkkoja ja kalseita miljöitä, joissa sälekaihtimet pidetään kiinni. Vanhukset viettävät aikaa huoneissa, joiden seinillä ei ole yhtäkään taulua. Olohuoneessa jumitetaan tuoleissa, joita ei huolittaisi edes kierrätyskeskukseen.

Jos saisin päättää, palvelutalojen valaisinten värilämpötila säädettäisiin puhtaan valkoisen puolelle. Samaan aikaan seinille nostettaisiin suomalaisten taiteilijoiden luomuksia. Huonekalut voitaisiin hommata kierrätettynä huutokaupoista, antiikkiliikkeistä ja kirpputoreilta. Tietysti niin, että kokonaisuudesta tulisi toimiva.

Nikonin kameralaukku on kirppislöytyö. Kirjahylly on Tori.fi:stä. Kuva: Jenna Lehtonen
Jopa taustafondin ostin käytettynä. Kuva: Jenna Lehtonen
Piianpeili, Muuramen lipasto ja lehtiteline hankittiin käytettynä. Kuva: Jenna Lehtonen

Persoonallinen työhuone

Talostamme voi laskea yhden käsin sormilla hankinnat, jotka on ostettu uutena. Suurin osa huonekaluista ja sisustustavaroista on ostettu kierrätettynä. Mitä työhuoneeseeni tulee, sen sisällöstä suunnilleen 90 prosenttia on kirpputorilta kotoisin.

Boknäsin työpöytäni hankin Tori.fi:stä jo edellisen muuton yhteydessä. Niin ikään samasta paikasta on haalittu myös Muuramen lipasto, BoConceptin työtuoli, piianpeili, vanha tynnyri, kirjahylly, Tolix -henkinen Vepsäläisen metallituoli ja ministudioni sininen taustafondi. Pienempi irtaimisto kehyksistä kirjoituskoneeseen on poimittu eri kirppareilta ja huutokaupasta. Kalleinta hankintaa edustaa muistini mukaan täyspuinen kirjahylly, josta maksoin muutaman satasen.

Vaikka olen ostanut kirjoista lähtien suurimman osan tavaroista kirpputoreilta, en ole tinkinyt laadusta tai ergonomisuudesta lainkaan. Päinvastoin. Humantool-satulatuoli tekee tarvittaessa tavallisesta työtuolistani selkäystävällisemmän. Molemmat olen ostanut Torista. Jos hankkisin vastaavat istuimet uutena, kukkarostani näkyisi vain pohja.

Kun ovenkarmeista astuu sisään, tietää millainen tekijä työtuolin takaa pyörähtää eteen. Tällainen on minun näköiseni työhuone.

Työhuoneeni kruunaa taulu, johon keräilen tuntemattomien ihmisten vanhoja valokuvia – kirppareilta, tietysti. Kuva: Jenna Lehtonen
Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!