Päihittääkö online-kirppis perinteisen itsepalvelukirpputorin? Näillä myyntivinkeillä teet voittoa

Online-kirppis vai kivijalkakirppis? Siinäpä on hyvä kysymys. En edes muista, milloin olen viimeksi nähnyt vaivaa sen eteen, että raahautuisin kirpputoripöydän taakse myymään kamppeitani. Jokainen meistä tietää, minkälainen rumba on käydä kodin vaatteet ja irtaimisto läpi, varata kirpputoripöytä ja suunnata kokonaiseksi päiväksi myyntihommiin. Se toimi ehkä vielä 10 vuotta sitten, mutta nykyihmisen kärsivällisyys ei välttämättä enää moiseen riitä. Siksi valtaosa on siirtänyt myyntinsä kokonaan Tori.fi:n, Zadaan, Facebookin Marketplacen ja muiden vastaavien online-kirppispalveluiden äärelle.

Myynti itsepalvelukirpputorilla kannattaa silloin, kun myytävää on paljon ja osaat hinnoitella tuotteesi oikein. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että myytävien tuotteiden joukosta on löydyttävä joko paljon edullisia pikkutavaroita tai merkkivaatteita, design-esineitä ja ajattomia tuotteita, joita himoitaan juuri nyt. Valitettava tosiasia on, että tavallisten ketjuliikkeiden farkuilla, t-paidoilla tai neuleilla on vaikea tehdä suurta voittoa. Harva maksaa euroa enempää H&M:n trikoopaidasta, joka näytti hyvältä joskus kahdeksan vuotta sitten.

Jos olet pitkäpinnainen ja jaksat käydä vaatearsenaalisi läpi hinnoittelua varten, itsepalvelukirppiksellä myyminen voi toimia. Koronasta huolimatta kivijalkakirpputoreilla käy väkeä, vaikka myyntiluvut ovat laskeneet pandemian johdosta. Helpoimmalla pääset, kun pakkaat kaikki kirppistavarasi kassiin ja kuljetat sen suoraan kirpputorille, joka hoitaa kaiken puolestasi hinnoittelusta myymiseen. Saat vähemmän tienestejä itsellesi, mutta säästät valtavasti aikaa.

Mainos

Omia tavaroitaan ja vaatteitaan kannattaa kiikaroida järjellä, ei tunteella. Vaikka omasta mielestäsi viisi vuotta sitten alennusmyynneistä hankittu pusero voi olla upea ostos, kaikki eivät ajattele siitä samalla tavoin. Mieti siis, onko kannattavampaa kuljettaa vaatekassi suoraan Uff:n tai Fidan kierrätyslaatikkoon tai Hope ry:lle vai uskotko oikeasti jääväsi voitolle. Mikäli tiedät, että omistat laatutuotteita, joille löytyy varmoja ostajia, mieti, mikä on paras paikka myydä. Online-kirppis on monesti toimiva vaihtoehto, jos tuotteita ei ole sadoittain. Kun myytävää on kertynyt paljon, hinnoittelu kannattaa pitää maltillisena. Silloin voit saada hyvän tilin, joka perustuu massaan.

Tuotteiden myyntikuviin kannattaa panostaa. Kuva: Jenna Lehtonen

Vinkkejä, joilla saat parhaan hinnan

Jos myyt pääsääntöisesti vaatteita, huolehdi siitä, että ne ovat puhtaita ja silitettyjä. Mikään ei karkoita ostajaa yhtä tehokkaasti kuin rikkiläiset ja likaiset vaatteet. Itsepalvelukirpputorilla omat tuotteet kannattaa järjestää pöytään niin, että myytävää tavaraa ei ole liikaa. Rekissä ei saa olla niin paljon vaatteita, että niiden selaaminen käy hankalaksi. Harvemmin kirpputoreilla käyvät ihmiset eivät myöskään jaksa penkoa kasoja läpi, joten pöytä kannattaa järjestellä niin, että sokeakin löytäisi sen päältä ostettavaa. Vaatteet voi asetella värijärjestykseen. Mieti, mikä myy ja satsaa esillepanoon.

Mikäli perinteiselle itsepalvelukirpputorille lähteminen ei ole oma juttusi, kokeile myyntiä online-kirppiksellä. Alle viiden euron tuotteiden myyminen tuskin kannattaa, mutta jos haluat päästä eroon Artekin, Marimekon tai Mulberryn kaltaisten laatubrändien tuotteista, tienaat todennäköisesti parhaiten nimenomaan niin, että keskität myynnin verkkoon. Kesävaatteita kannattaa myydä kesällä, talvivaatteita talvella. Harva etsii murtomaasuksia heinäkuussa.

Jos valitset myyntipaikaksi online-kirppiksen, panosta houkutteleviin myyntikuviin, kerro tuotteen mitat (joku kysyy niitä kuitenkin) ja satsaa markkinointiin. Voit aivan hyvin lisätä kalleimmat tuotteet useampaan eri paikkaan ja testata, missä paikassa myynti toimii parhaiten. Joskus kaupunginosaryhmien Facebook-kirpputorit toimivat, joskus oikea osoite on Tori.fi. Myyntipaikka kannatta valita tuote edellä. Jos myyt keräilijäkamaa, Huuto.net voi olla kokeilemisen arvoinen.

Lopuksi vielä kootut vinkit kirpputorimyyntiin:

  • Valitse huolella, missä myyt. Tutustu ei vaihtoehtoihin huolella.
  • Älä myy rikkinäisiä tai likaisia tuotteita.
  • Pese ja silitä vaatteet.
  • Unohda ylihinnoittelu.
  • Pidä myyntipöytä siistinä, jos myyt itsepalvelukirpputorilla.
  • Panosta tuotekuviin, jos myyt verkossa.
Kirpputorikävijät ovat kriittisiä. Ylihinnoittelu ei kannata. Kuva: Jenna Lehtonen
Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!