Muotivaatteita kirpputorilta? Tampereella kokeillaan uutta ideaa

Muotinäytökset näkyvät netissä, kirpputoreilla joutuu etsimään ja Tampereelta puuttuu vaatekauppoja. Alkuvuodesta 2016 Sebastian Saarinen, 26, selaili neljän opiskelutoverinsa kanssa trendilehtiä Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemian innovointipajassa ja mietti, mikä olisi uutta.

Yritimme keksiä, mikä olisi erilaista ja kivaa. Aluksi suunnittelimme seminaaria, jossa olisi catwalk-juttuja.

Nopeasti selvisi, että viittä nuorta innosti yksi ja sama asia – muoti. Vähitellen ajatus vaatenäytösmäisestä tapahtumasta muotoutui uudenlaiseksi kirpputorikonseptiksi. Kului silti liki vuosi ennen kuin mitään tapahtui.

Mainos

Helmikuussa 2017 Facebookiin ilmestyi tieto Fashion All Day -nimisestä tapahtumasta, joka järjestetään maaliskuun alussa Tampereella. Kyseessä ei ole mikään perinteinen kirpputori, jossa myyjät kauppaavat vaatteitaan pöytien takana vaan tapahtuma, jossa asiakas saa haluamansa jo ensisilmäyksellä.

Saarinen on huomannut, että pelkkä innostus ei takaa kirppislöytöjä. Varsinkin miestenvaatteet tuntuvat olevan harvinaisia herkkupaloja etenkin Tampereen kierrätysmaailmassa.

Olisin itse tulossa mielelläni vastaavanlaiseen tapahtumaan. Se on syy, miksi järjestämme tämän. Vaatteet on helppo löytää. Kävelet vain sisään.

Finlaysonin alueella järjestettävä second hand -ajatukseen pohjautuva kirpputoripäivä ei ole Tampereen ensimmäisiä. Muutama vuosi sitten Pakkahuoneella pidetty Muotikirppis keräsi jo ensimmäisenä vuonnaan pitkän jonon Tullikamarin edustalle. Tavoitteena on, että trenditietoiset löytävät tiensä paikalle myös tänä vuonna, vaikka perinteistä kirppisideologiaa koetellaan nyt enemmän elegantin vaatemyymälän mallia muistuttavalla tavalla.

Tuumasta toimeen

Lapsesta saakka muotilehtiä selaillut Saarinen nauraa ja kertoo olevansa mainonnan uhri. Ei mikään ihme, että hän nimeää yhdeksi kiinnostuksen kohteekseen markkinoinnin.

Tulin tänne akatemiaan löytämään itseni. Tavoitteeni on, että opin sen, mitä en ainakaan halua tehdä tulevaisuudessa.

Ulkomailla asuminen, yrittäjyys, itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen kiehtovat monia. Saarinen ei ole unelmiensa kanssa yksin. Hän korostaa puheissaan vapautta.

Ihmiset haluavat vapautta ja vastuuta. Monet ihmiset kukoistavat sellaisessa ympäristössä. Se on suunta, johon pitäisi mennä. Tehdastyöläisyys on vanhentunut juttu. Enää ei tiedä etukäteen, mikä ala syntyy tai kuolee.

Proakatemian filosofia on se, että oppilaat opettavat toisiaan. Tarvittaessa valmentajat antavat vinkkejä ja ohjeita, mutta liitutaulun edessä pönöttävää monologin pitäjää ei tiloista löydy. Sen sijaan kahvikone, keinutuolit ja esiintymislava jäävät kulkijan mieleen.

Kirjoitamme esimerkiksi blogiesseitä, käymme seminaareissa ja erilaisissa työpajoissa. Emme opettele pelkästään pelkkää teoriaa. Tienaamme sillä, mitä teemme. Täällä yrittäjyys ei ole kirosana.

Työhyvinvointi, vapaa-aika ja tuottavuus ovat sanoja, joiden kuulemiselta ei ole voinut viime vuosina välttyä. Paljon on uutisoitu työpaikoista, joissa esimiehet tekevät samaa työtä kuin alaiset. Työpaikoista, joiden hyvelistoille lukeutuvat biljardipöydät, etätyömahdollisuudet ja työajattomuus.

Saarinen mainitsee tamperelaisen ohjelmistoyritys Vincitin, jossa luovuttiin esimiehistä vuonna 2014. Menestyneitä työ- ja opiskelupaikkoja yhdistää ihmisten välinen luottamus.

Tuottavuus ja työhyvinvointi ei synny niin, että katselet kelloa ja pyörittelet kynää työajan puitteissa. Jos ei ole inspiraatiota, voi lähteä kävelylenkille ja palata asiaan myöhemmin. Esimiehen homma ei ole käskyttää vaan innostaa. Sitä ei monissa korporaatioissa tapahdu.

Joulukuussa tradenomiksi valmistuva ja koko ikänsä tanssinut Saarinen hörppää kahvia ja kertoo, että aikoo opettaa opiskelukavereilleen lähipäivinä joogaa. Yli 50 ihmisen osallistujajoukko aiheuttaa vetäjässä pienen ennakkohymyn. Nähtäväksi jää, millaiset ilmeet Fashion All Day -tapahtuma tulee nostattamaan tekijöilleen maaliskuussa.

Fashion All Day -järjestetään Tampereella 4. maaliskuuta 2017. Saarisen lisäksi konseptin takana ovat Juuli Tappura, Anrietta Kuosku, Hanna Kallio ja Miitu Hakkarainen.

Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!