Kaikki taajamien huutokaupat ovat potentiaalisia aarreaittoja

Joko olet menettänyt huutokauppaneitsyytesi? Jos et, kaikki Helsingin ulkopuolella sijaitsevat huutokaupat ovat paikkoja, joihin kannattaa ajella pidemmäkin matkan päästä.

Pari vuotta sitten haastattelin ja kuvasin lehtijuttua varten Antikman-yrityksen Jari Ventoa. Tuosta keikasta sai kimmokkeensa se, että eksyin elämäni ensimmäistä kertaa live-huutokauppaan. Vaikka olen kiertänyt kaiken maailman kirppareilla aktiivisesti liki 30 vuotta, huutokauppakulttuuri oli täysin uusi aluevaltaus. Jäin heti koukkuun.

Miksikö? Pitkälti tunnelman ja ilmapiirin tähden. Huutokaupassa vierailu kannattaa jo pelkästään sen psykologisen vinkkelin vuoksi. Kenen kantti kestää, keneltä loppuvat eurot kesken? On kiinnostavaa nähdä, mitkä esineet ovat kaikista halutuimpia, ja mitkä ovat niitä, jotka jäävät paikoilleen. Puhumattakaan siitä, mitä uutta voi oppia historiasta ja ihmisistä. Jokaisella esineellä on jonkinlainen taustatarina.

Mainos

Muutama kuukausi sitten vierailin jälleen Antikmanin huutokaupassa Kärkölässä. Huusin – tai oikeastaan pelastin – kotiimme saksalaisen antiikkiviulun, joka oli käytännössä lähes ilmainen. Pienen salapoliisityön päätteeksi selvisi, että helsinkiläisestä kuolinpesästä peräisin olevalla Nicolaus Amatus -viululla on tosiaan enemmän arvoa kuin muutama kymppi.

Ei tällä esineellä nykykunnollaan soittaa voi, mutta sillä ei ole merkitystä. Kuvissa esine näyttää nimittäin upealta. Ja kuten jotkut tietävät, hyödynnän etenkin kuvituskuvissa mielelläni vanhoja aarteita, joita ei löydy ihan kenen tahansa yrityskuvista. Nähtäväksi jää, miten tätä kapistusta jatkossa hyödynnän. Varmaa on se, että minä en ole viulisti enkä entisöijä. Sen sijaan löytäjä-titteliä sopii hyvin käyttää.

Tältä näyttää onnellinen huutokauppakävijä.
Viulun korjauttaminen soittokuntoon maksaisi useampia satasia.
Huutokaupasta voi löytää jotakin, mitä ei tiennyt etsivänsä.

Mikäli huutokaupat kiinnostavat enemmän, suosittelen väkevästi poistumaan pääkaupunkiseudulta pienten kuntien puolelle, jossa löytöjä tekee pilkkahintaan. Ensimmäisellä huutokauppavisiitilläni mukaani lähti Billnäsin työpöytä, vanha puinen työkalupakki, rottinkinen kukkateline ja lattiavalaisin. Vieressäni istunut rouva sai tammisen pianon kymmenellä eurolla! Kymmenellä! Samoihin hintaluokkiin ei oikein muualla pääse. Kannattaa kokeilla!

Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!