Elämääni ravistelleet kirjat, jotka olen ostanut kirpputoreilta

Yli vitosta ei kannata maksaa missään nimessä!” Siinäpä ohje, jonka olen saanut isältäni kirppiskirjojen suhteen. Olen noudattanut vuosikaudet sääntöä kirjaimellisesti. Se on johtanut siihen, että löytänyt jopa kirjauutuudet muutamalla eurolla.

Kovakantisissa infopaketeissa on se mainio puoli, että niitä kierrätetään paljon. Käytettyjä kirjoja jaetaan välillä myös ilmaiseksi. Ota tästä -hyllyyn päätyy kuitenkin harvoin klassikkoteoksia, joten lukuelämyksistä on syytä maksaa – edes jotakin. En suinkaan kannusta unohtamaan, miten arvokasta työtä kirjailijat tekevät. Yritän vain sanoa, että omaa mieltään voi ruokkia huokeaan hintaan, jos haluaa teokset omaan hyllyyn, eikä jaksa klikata itseään kirjaston varausjonoon.

Vuosien varrella olen tehnyt kirpputoreja kiertämällä kirjalöytöjä, jotka ovat vaikuttaneet elämääni tavalla tai toisella. Siksi tämän tekstin tarkoitus on tuoda esiin, miten henkistä pääomaansa voi kasvattaa kierrätetyn kirjallisuuden avulla. Alla olevia kirjoja suosittelen kaikille lukutoukille!

Mainos

1. Walter Isaacson – Steve Jobs

“We’re here to put a dent in the universe. Otherwise why else even be here?” -Steve Jobs

Mies, joka onnistui siinä, mistä moni vasta haaveilee. Hän onnistui jättämään maailmaan jäljen itsestään. Alun perin lainasin tämän paksukantisen opuksen kirjastosta. Lukemiseen kului kuukausia, mutta ahmin iltasivuja kuin irtokarkkia. Rivi riviltä samastuin Jobsin oikkuihin ja määrätietoiseen luonteeseen. Meni pitkään ennen kuin törmäsin kirjaan kirpputorilla. Niin ikään pokkari käveli vastaan käytettynä, joten nyt hyllystäni löytyy Apple-mies kaksin verroin. Jos haaveilet yrittäjyydestä, tämä kirja on sinulle!

2. Arno Kotro – Sanovat sitä rakkaudeksi

Arno Kotron tekstejä olen rakastanut niin pitkään kuin muistan. Hänen molemmat runokokoelmansa olen poiminut kirpputoreilta, myös äänikirjana. Mitä tahansa sydänsuruja elämämässäni onkaan ollut, nämä opukset ovat tuoneet lohtua. Osaan jotkut suosikkirivit edelleen ulkoa, kuten:

Lähtemättömän vaikutuksen voi tehdä vain hän joka lähtee

tai

Pahiten kompastuu elämänsä kohokohtiin

tai

Pitäisi vaihtaa arvoja

näillä arvoilla

ei voita

Jos olet hiljattain eronnut, lue Kotroa.

3. Saku Tuominen – Luova järkevyys

En olisi ehkä koskaan törmännyt tähän kirjaan, ellen olisi päätynyt kuvaamaan Otavan kirjapressiin, jossa yksi äänessä olleista oli Saku Tuominen. Hänen puheenvuoronsa oli väkevä ja sitä kuunteli mielellään. Kirja jäi mieleen, joten hankin sen ensin kaupasta, myöhemmin kirpputorilta. Nykyään tuo kirja majailee myös monien ystävieni hyllyissä, sillä olen levittänyt sen sanomaa lahjan muodossa eteenpäin. Aina kun löydän kyseisen kirjan kirpparilta (liian) halvalla, ostan sen. Mitä useampi silmäpari päätyy lukemaan Tuomisen ajatuksia, sen paremmin Suomi voi.

”Luova järkevyys ei ole mitään omituista. Se on toimintapa ja elämänasenne, joka korostaa uteliaisuutta, ongelmanratkaisua ja kokeilunhalua.”

Tuominen on kirjoittanut muitakin kirjoja, joiden lukemista suosittelen isosti!

4. Jyrki Pietilä – Allan Liuhala – Lehtimies

Tämän kirjan löysin kuin sattuman johdattamana kirpputorilta silloin, kun hain opiskelemaan tiedotusoppia. Liuhalan elämäkerta kertoi ja kertoo käytännönläheisesti toimitustyöstä ja siitä, miten alalle voi päätyä. Kuten takakannessa povataan, kirja puhuttelee etenkin mediamaailmasta kiinnostuneita, lehdistö- ja lähihistorian harrastajia sekä alan tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita. Vaikea sanoa, mikä rooli kirjalla oli sisäänpääsyssäni alalle, mutta yliopistopaikka sillä ainakin irtosi. Kiitos vaan hänelle, joka toit tämän opuksen kirppispöytään. Vaikka vuodet ovat vierineet, Pietilän sisältö puhuttelee edelleen.

Liuhala menehtyi vuonna 2014.

Mikä on sinun paras kirppiskirjalöytösi?

Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!