12 syytä, miksi kirpputoreilla käyminen hymyilyttää

Istun Malmin parkkihallin harmaalla asfaltilla ja huudan suoraa kurkkua isälleni. Eletään 1990-luvun alkua. Olen pysähtynyt yhden myyntipöydän kohdalle tuijottamaan pastelliväreissä loistavia poneja. Yksi niistä puuttuu satapäisestä kokoelmastani. Sillä yhdellä on vaaleanpunaiset harjakset ja jäätelösymboli kyljessään. Yksisarvinen leluponi maksaa vain 10 markkaa, mutta isälläni on yhtä suuret periaatteet kuin kitisevällä pikkutytöllään: ”Trokareilta ei osteta yhtään mitään!”

Parkkihallissa kaikuu, kun huudan kilpaa ja katselen loittonevaa selkää. Tätä taistelua en aio hävitä isälleni. Minun on pakko saada tuo poni, myyjästä viis. Ankkuroin itseni My little ponien viereen, enkä hivuttaudu paikoiltani minnekään.

Yllä mainitusta episodista on nyt kulunut yli 25 vuotta. Tapaus on jäänyt mieleeni ehkä siitä syystä, että myin kyseisen ponin muutama vuosi sitten Huuto.netissä ja tienasin sillä alkuperäisen hinnan moneen otteeseen. Isääni nauratti tuolloin hieman enemmän kuin aikoinaan parkkihallissa, jolloin hänelle jäi vain ponikaupan mittainen keino hiljentää lapsensa. Trokari tienasi markkansa, mutta pikkutyttö hiljeni saadessaan puuttuvan poninsa.

Mainos

Kertomani on esimerkkitapaus niistä lukuisista kirppisreissuista, joita teimme isäni kanssa. Nämä reissut alkoivat aikana, jolloin vasta opettelin kävelemään, eivätkä ne ole varsinaisesti koskaan päättyneet. Hasbron leluja en enää keräile, mutta löytöharrastukseni on vuosien saatossa kasvanut niin suureksi intohimoksi, että siitä ei voi enää vaieta.

En ole koskaan kyllästynyt löytämiseen. Siihen riemuun, kun näkee edessään jotain, mikä kolahtaa heti. Silloin hymyilyttää. Tässä siis 12 syytä, miksi kirpputorille kannattaa lähteä nyt eikä huomenna.

Säästät sekä aikaa että rahaa

 1. Saat tavaraa, jota ei ole kenelläkään toisella.  Kirpputoreilta voit löytää vaikka ulkomailta tuotuja matkamuistoja tai vaatteita, joita ei ole koskaan edes myyty tai valmistettu Suomessa.
 2. Säästät rahaa. Kirpputoreilla käyminen keventää kukkaroasi, jos sen seurauksena unohdat kaupoissa shoppailun. Saat samalla rahalla paljon enemmän.
 3. Et voi koskaan tietää etukäteen, mitä löydät. Kirpputorille lähteminen tarkoittaa aina seikkailua. Et voi koskaan suunnitella löytöjäsi etukäteen.
 4. Opit jotain historiasta. Vanhojen aarteiden bongaaminen muotoutuu entistä helpommaksi, kun lähdet kirpputorille. Yleensä jo ensivilkaisulla saat ilmaisen läpileikkauksen menneeseen.
 5. Voit täydentää kokoelmiasi. Mitä tahansa keräiletkään, kirpputoreilta voit löytää niitä lisää. Käytettynä löydät takuulla versiot niin muumimukeista postimerkkeihin.
 6. Ymmärrät yleisen hintatason. Jos aiot lähteä itse myyjäksi, etkä osaa hinnoitella, käy ensin tekemässä kierros asiakkaan roolissa.
 7. Tapaat uusia ihmisiä. Live-kirpputoreilla joudut joka tapauksessa kohtaamaan ihmisiä, jos aiot hieroa kauppoja. Parhaassa tapauksessa kuulet tarinat tavaroiden takaa.
 8. Ostat tuotteita, joilla on tarina. Kuten jo mainitsin, tämä on mahdollista vain kirpputoreilla. Mitä useampi omistaja tuotteella on ollut, sen makoisampi tarina. Ehkä.
 9. Saat jotain tekemistä. Jos päiväsi on tylsä, lähde kirpputorille. Satoi tai paistoi, Suomesta löytyy aina joku itsepalvelukirpputori, johon kannattaa ajautua.
 10. Osallistut kierrättämiseen ja maapallon pelastamiseen. Vaateteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuusala, miksi ihmeessä antaisit sille tukesi?
 11. Tuet yrittäjyyttä. Kirpputorikauppiaat ovat yleensä pienyrittäjiä, jotka tekevät kauppaa rakkaudesta lajiin. Jokainen euro menee hyvään tarkoitukseen.
 12. Vaatekaappisi muuttuu. Kuvittele kaappi, jossa on ainoastaan halpaketjujen vaatteita. Sitten kuvittele kaappi, jossa on vintage-mekkoja ja kirppislöytöjä. No niin.
Kukkamekon olen saanut lahjaksi vanhalta naapuriltani. Tekstitaulu on niin ikään kirppislöytö.
Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!