Näin teet parhaat kirppislöydöt itsepalvelukirpputoreilla

Parhaat kirppislöydöt syntyvät kokemuksen kautta. Kun itsepalvelukirpparille lähtee ajan kanssa, kassalle ei päädy tyhjin käsin. Lue vinkit, joiden avulla voit kehittää kirppistaitojasi entistä paremmaksi.

Kaupallinen yhteistyö: Jussin jättikirppis ja Bella-kirppis

Kävelit juuri onnesi ohi. Se on ajatus, joka pulpahtaa monesti mieleeni ruuhka-aikaan itsepalvelukirpputorilla. Katselen loittonevaa selkää ja tartun löytöön, jota kukaan muu ei hoksannut ajoissa.

Itsepalvelukirpputoreilla aarteet voi ohittaa kahdesta syystä. Joko niitä ei näe tai sitten niitä ei tunnista. Jos harppoo kirpputorikäytävät läpi liian nopein askelin, ostoskori jää todennäköisesti tyhjäksi. Silloin pettyy, ja kynnys palaamiseen kasvaa. Ihmisestä tulee ”minä en koskaan löydä kirpputoreilta mitään” -tyyppi. Jokainen meistä on joskus tavannut sellaisen kaverin. Silloin kun muut rehvastelevat kirppislöydöillään, hän heiluttelee käsiään. 

Ilman löytämisen riemua kirpputoreista ei koskaan saa irti sitä, mikä on konkarikiertäjille koko homman nimi. Uutuuskirja eurolla, posliinikoira kolmella, merkkivaate neljällä. Tarinoita ainutlaatuisista kirppislöydöistä riittää yhtä paljon kuin niiden löytäjiä. Yksi bongaa pilkkahintaan arvomaljakon, toinen keräilykellon. Vaikka kenellä tahansa on mahdollisuus löytää kirpputorilta jotain merkittävää, löytöjen tekeminen ei ole pelkästään tuurista kiinni. Usein matkassa on oltava myös taitoa. Toikat, wirkkalat ja nuutajärvet jäävät huomaamatta, ellei ole asiaan vihkiytynyt.

On kuitenkin olemassa muutamia yleispäteviä vinkkejä ja niksejä, joiden avulla voit kasvattaa mahdollisuuksiasi kirppareiden aarrejahdissa. Nämä tärpit ovat sovellettavissa ennen kaikkea itsepalvelukirpputoreille, joissa myyjää ei näy mailla eikä halmeilla. Monesti pöydän ja vaatetangon antimista voi päätellä, pyörittääkö pöytää 1940-luvulla syntynyt Marja-Liisa vai Spice Girls -ajan perheenäiti. Oleellista on, huomaatko eron.

Kirppiksiltä löytyy muun muassa persoonallisia sisustusesineitä. Kuva: Jenna Lehtonen
kirppislöydöt
Suuret itsepalvelukirppikset ovat aarreaittoja, joissa pääsee aikamatkalle menneeseen. Kuva: Jenna Lehtonen

Vinkkejä, joiden avulla teet useammin löytöjä

Seuraavaksi jaan muutamia hyväksi havaittuja tärppejä, joiden avulla selviät kirppislabyrintistä voittajana kotiin.

  • Varaa aikaa kiertelyyn. Kun puhutaan moderneista ja suurista itsepalvelukirpputoreista – kuten Jussin jättikirppiksestä tai Bella-kirppiksestä – paikalle kannattaa saapua ajan ja kangaskassin kanssa. Ei viikonloppuna viittä minuuttia ennen sulkemisaikaa. Rauhassa kierteleminen takaa sen, että jokainen pöytä tulee koluttua läpi.
  • Vaali hiljaisia hetkiä. Jos haluat välttää kilpajahdin kanssakirppistelijöiden kanssa, suosi sellaisia ajankohtia, jolloin valtaosa muista ihmisistä on jossakin muualla. Tee löytöretki itsepalvelukirpparille arkiaamuna tai sadepäivänä, jolloin muut jäävät neljän seinän sisälle.
  • Käytä ja kehitä aistejasi. Kirppareilla saat paljon visuaalista informaatiota yhdellä silmäyksellä. Monesti jo rekistä roikkuvista vaatteista tunnistaa, milloin kannattaa pysähtyä ja milloin jatkaa eteenpäin. Silmien lisäksi on syytä hyödyntää muitakin aisteja. Tartu tavaroihin ja tunnustele niitä. Laadukkaat esineet tuntuvat usein raskaammilta kädessä. Kokeile sormin, erotatko polyesterin silkistä. Käytä myös nenääsi. Jos vaate haisee maakellarilta, se kannattaa jättää ostamatta.
  • Ole valppaana. Aarteet eivät aina majaile siellä, missä oletat niiden olevan. Tutki tarkkaan hyllyt, laatikot ja pöydät. Kiinnitä huomiota esineiden kuntoon, materiaaleihin ja mahdollisiin merkintöihin. Joskus pienet yksityiskohdat löytyvät odottamattomista paikoista. Tieto on kirppareilla valttia, joten historian, tyylisuuntien, brändien ja suunnittelijoiden opettelusta on pelkkää hyötyä.
  • Muista säännöllisyys. Mitä enemmän käyt kirppareilla, sitä paremmaksi löytäjäksi kehityt. Jokaista kirppiskonkaria yhdistää se, että kirppareilla käydään useammin kuin kerran vuodessa. Ajan myötä omasta lempikirpparista tulee paikka, jonka vakiomyyjät tunnistaa käsialasta.
Valtaosa omista vaatteistani on hankittu kirppareilta. Kuva: Jenna Lehtonen
Saa jakaa

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!