Kaikki, mitä haluat tietää tämän blogin kirjoittajasta

Analytiikan mukaan blogiini eksyy ihmisiä, joille en ole entuudestaan tuttu. Vaikka olen kertonut tarinani täällä useampaan otteeseen, mistään ei löydy suoranaista henkilöesittelyä, josta kävisi nopeasti ilmi oleellisuudet. Siksi päätin, että vanha kunnon kysymys-vastaus-haastattelu toimii juuri nyt. Joten mennään suoraan asiaan.

Kuka oikein olet?

Olen Lehtosen Jenna. Tammikuussa 1987 syntynyt ainoa lapsi, joka hymyilee koiranpennuille ja herää yleensä samaan aikaan kuin keskivertomummot. Kirjoitin 7-vuotiaana ystäväkirjoihin vasemmalla kädellä, että isona minusta tulee taiteilija. Onko siis ihme, miksi toimin nykyään luovan alan yrittäjänä, joka kuvaa ja kirjoittaa työkseen.

Miksi kirpputorit?

Lähdin aikoinaan isäni matkassa kirpputoreille etsimään My little poneja. Nuo reissut eivät koskaan varsinaisesti päättyneet, vaan ne ovat jatkuneet säännöllisesti jo vuosikausien ajan. Olen kasvanut aikuiseksi kirpputoreilla kävellen. Sinä aikana olen myös ymmärtänyt, miten vuodet ovat koulineet minusta kirppistelijän, jonka ei tarvitse enää juurikaan etsiä. Minä löydän.

Miten tämä blogi sai alkunsa?

Kirpputorilta kotoisin -nimisen domainin ostin jo vuonna 2016. Varsinaisen bloggaamisen aloitin seuraavana vuonna, jolloin myös lähdin yrittäjäksi. Blogi on muuttanut parin vuoden aikana useampaan otteeseen , mutta ydinsisältö – kirpputorit – on säilynyt muuttumattomana. Nykyinen ulkoasu on uunituore luomus.

Ketkä kuuluvat perheeseesi?

Taloudessamme asuu Sukka -niminen koira ja avopuolisoni Lauri.

Mikä on kaikkien aikojen paras kirppislöytösi?

Olen tehnyt niin mielettömän määrän hyviä löytöjä, että yhden nimeäminen on yllättävän vaikeaa. Ehkä Mellunmäen itsepalvelukirpputorilta aikoinaan bongaamani farkkutuoli on sellainen harvinaisuus, josta viehätyn päivä toisensa jälkeen. Kyseinen tuoli kustansi 30 euroa ja se on muuttanut jo useampaan otteeseen, enkä aio hävittää sitä myöskään lähitulevaisuudessa.

Onko kirppisostoslistallasi jo seuraava tuote?

Tällä hetkellä metsästän konjakin väristä nahkasohvaa, joka saisi olla divaani-mallia. Vaikea löydettävä, mutta ei mahdoton.

Mikä on Helsingin paras kirpputori?

Jos on pakko valita yksi, niin sanotaan vaikka Jäähallin kirppis.

Millaisena näet kirpputorien tulevaisuuden?

Näen sen erittäin lupaavana. Kirpputorit ovat nousseet suuren yleisön muoti-ilmiöksi ja puheenaiheeksi. Uusia second hand -liikkeitä perustetaan jatkuvasti, ja kuluttajat ovat entistä valveutuneempia. Pikamuodin haittavaikutuksista puhutaan myös näkyvämmin. Viimeisimpänä esimerkkinä mainittakoon Yle Areenasta löytyvä Totuus halpamuodista -dokumentti. Olen iloinen siitä, että pölyyntyneet mielikuvat köyhien ihmisten lumppukirpputoreista hälvenevät vähitellen. Kirpputorit ovat koko kansan omaisuutta, viis lompakon paksuudesta.

Mitkä asiat ärsyttävät kirpputoreilla?

Myyjän näkökulmasta on turhauttavaa, kun ostajat yrittävät tinkiä euron tuotetta esimerkiksi kymmeneen senttiin. Yhtä inhottavaa on, jos ostaja ei kysy lupaa myyjältä ja alkaa penkoa tavaroita tuosta noin vaan. Monet tilanteet kulminoituvat aamun ensihetkiin, kun live-kirpputori aukeaa ja pöydän ympärille hyökkää jälleenmyyjien parvi.

Ostajana arvostan myyjiä, jotka kauppaavat siistiä ja käyttökelpoista tavaraa, jonka parasta ennen -päiväys ei ole mennyt umpeen. Antiikkiesineet ovat toki asia erikseen.

Niin, ja sekin on vähän ärsyttävää, kun ihmiset pitävät isojen organisaatioiden kierrätysmyymälöitä kirpputoreina, eivätkä erota second hand -liikkeitä kirpputoreista. Niissä on iso ero.

Jos et ole kirpputorilla, mistä sinut voi bongata?

Pyörin paljon Itä-Helsingissä, koska asun siellä. Jos en ole keikalla, teen töitä kotoa käsin. Istun paljon koneen äärellä, joten vastapainoksi teen pitkiä lenkkejä koiran kanssa. Siksi ehkä koirapuisto on yksi potentiaalinen paikka, jossa minuun voi törmätä.

Kenelle kirjoitat tätä blogia?

Kirpputorilta kotoisin -blogi on omistettu kaikille niille, joille kirpputori ei ole kirosana. Suurin osa lukijoistani on pääkaupunkiseudulla asuvia 25–45-vuotiaita naisia, jotka arvostavat ekologisuutta ja inspiroituvat kirppislöydöistä. Toivon, että sisältöni houkuttelevat myös niitä, jotka eivät ole vielä täysin sisäistäneet kirppistelyn merkitystä.

Mitä hyötyä siitä on, että ostat lähes kaiken kirpputoreilta?

Ensinnäkin, säästän ihan hemmetisti rahaa. En myöskään tue epäeettistä halpavaatetuotantoa, joka saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne. Ennen kaikkea saan suurta iloa siitä, että vaatekaappini ja kotini on täynnä persoonallisia aarteita, joilla on tarina. En ole koskaan pitänyt siitä, että jollain toisella on samanlaiset vaatteet päällä kuin itselläni. Erotun mielelläni joukosta. Kierrätän paljon myös itse, joten samalla ylläpidän vaatteiden ja tuotteiden pitkää ikää. Roskiin päätyvät ainoastaan ne tuotteet ja tavarat, jotka ovat oikeasti ihan rikki tai liian kuluneet.

Mille kirpputorille aiot suunnata seuraavaksi?

Lähden viikonlopun ajaksi Tampereelle tapaamaan kollegoja Kuvajournalistien Syyspäiville, joten ainakin Tarina-kirpputorilla on käytävä.

Kyllä, rakastan eläimiä…
Saa jakaa
  •  
  •  
  • 8
  •  

Liity sisäpiiriin

Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä sähköpostiisi!