”Kulta pieni, nuori nainen, et maailmaa pysty pelastamaan” – näin roturyhmässä kommentoidaan tekstejäni

Facebookin cavalier kingcharlesinspanielit -ryhmässä on vireillä keskustelu koskien tekstiäni, joka julkaistiin täällä sunnuntaina. Koen tarpeelliseksi saattaa päivänvaloon muutamat poiminnat, joita vastaani on esitetty. Huomionarvoista on se, että keskusteluun ei ole osallistunut yksikään mies. Julkaisen kommentit sellaisenaan kuin ne on ryhmässä julkisesti kirjoitettu. Suurin osa kommentoijista kasvattaa cavalier kingcharlesinspanieleita.

”Viitaten ylläolevaan, asioilla on aina kaksi puolta, joten kun tapoihin ei kuulu julkisesti alkaa kenenkään kanssa tappelemaan/haukkumaan niin yksityisviestillä saa lisä tietoa jos jollakin kiinostaa ;)”

”Jenna hei nyt haloo! Kulta pieni nuori nainen, et maailmaa pysty pelastamaan.”

”Minusta tämä on täysin väärä tapa, yrittää vaikuttaa asiaan! Jokainen koiran ottaja on itse vastuussa mistä sen koiran ottaa, minkä rodun ja samalla ottaa riskit, JOITA on ihan jokaisessa rodussa. Nyt on taas yksi ihminen pettynyt, peloissaan ja tekee hallaa cavoille, ikävällä julkisuudella. Eiköhän se ole nyt mainostamattakin selvää, edellisen kohun jälkeen mikä on tilanne? Jos ei ole, kannattaa ottaa selvää. Itselläni on kaksi cavaa. Kummatkin tällähetkellä terveitä, huomisesta ei tiedä. Ei itsensä eikä koiran kohdalla. Kun näistä rakkaista aika jättää, TUSKIN itse enää päädyn samaan rotuun. Ikävä kyllä! Koska pelko ja vouhkaaminen saa kyllä kylmimmänkin pään miettimään asiaa. Totuus on se, etten ilman koiraa voi olla ja ikävää on myös se etten tiedä yhtään rotua, minkä voi ilman riskiä ottaa?. Kuullostaa kamalalta! Mutta niin totta! Mun tuttavapiirissä on pariakymmentä rotua koiria ja meidän pimpulat on näistä kaikista terveimpiä. Ja nyt väitän etten ole sokea!? ugh! Olen puhunut.”

”Ja toki voi halutessaan kertoa syringomyeliasta, mutta pitäisi myös muistaa siinä ohessa tuoda esiin, että ongelma on ”nuori” sikäli, että tietoisuus sen olenassaolosta on lyhyemmältä ajalta, kuin journalistilla on ikää.”

”..Aika erikoinen aloitus ’ennustan että MINÄ saan julkisuutta’- kun alan puhua cavaljeerien sairauksista. …( niistä pitää puhua,keskustella,tunnustaa ne jne jne mutta tämä tyyli ei mielestäni ole oikea tai millään muotoa rakentavaa viedäkseen asiaa eteenpäin).”

”Sekin on kumma että aina näitä terveysasioita julkisesti menee esittelemään joku, asiasta oikeasti tietämätön. Tässäkin ketjussa on ihan älyttömästi tietoa mitä itse en ole edes kuullut ja ollut kuitenkin aika tiiviisti näiden asioiden kanssa tekemisissä jo 7 vuotta. En missään vaiheessa menisi mihinkään kertomaan omaa näkemystäni näillä tiedoilla. Jutun kirjoittaja ja Jenni+ ohjelmaan menijä on varmaankin perehtynyt nopeaan tahtiin kaikkeen mahdolliseen. Toki jos hakee julkisuutta, se on asia erikseen…….”

”Nimenomaan blogin kirjoittaja unohtaa mainita kokonaan jo tehdyn työn; cavaljeerit ovat tällähetkellä ainoa rotu joita kuvataan tässä laajuudessa, vaikka huhuja/tutkimuksia on että syringo on olemassa myös monissa muissa roduissa. Toivottavasti Jenna on pyytänyt ohjelmaan mukaan myös jonkun henkilön kertomaan mitä asian eteen on jo tehty ja mitä tullaan jatkossa tekemään.”

Olen saanut myös valtavasti positiivista palautetta ja yksityisviestejä. Kiitos kaikille, jotka ymmärrätte, millaisesta ilmiöstä on kyse. Journalistina koen tehtäväkseni puuttua epäkohtiin, tämä on niistä yksi. Tärkeintä on koiriemme terveys ja syringomyelian saattaminen päivänvaloon.

Lopuksi oma ehdotukseni rodun tilanteen parantamiseksi:


1. Magneettikuvaus pakolliseksi, pelkkä suositus ei riitä.

2. Rotuyhdistyksen tuki roturisteytyshankkeelle. Miksi yhdistys ei jo nyt puolla hanketta? Varmaan siksi, koska hallituksen jäsenistä suurin osa kasvattaa rotua ja kilpailee näyttelyissä aktiivisesti.

3. Magneettikuvattujen koirien lista pitäisi päivittää vuodelle 2017.

4. Alle 4-vuotiaiden koirien jalostuskäyttökielto. Suositaan uroksia, jotka sydänterveitä ja iäkkäitä.

5. Ulkomuototuomareiden tulisi palkita niitä cavaliereja, joilla ei ole liioiteltuja piirteitä. Jalostuksen ihannemalli palautettava alkuperäisempään muotoon. Luonne ja terveys asetetaan ykköseksi pokaaleiden sijaan.

6. Pennunostajille kerrotaan rodun sairauksista avoimesti ja suositellaan kasvattajia, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan yhteisiä terveyspoliittisia linjoja.

…Listaa saa ja pitää muokata ja jatkaa, estradi on koiranomistajien!

sukkaravistelee.jpg

Rodun harrastajat vähättelevät ongelmaa Facebook-ryhmässä. Jos elää cavalierkuplassa, totuus ja tutkimukset on helppo kieltää.

 

 

4 kommenttia artikkeliin ””Kulta pieni, nuori nainen, et maailmaa pysty pelastamaan” – näin roturyhmässä kommentoidaan tekstejäni

  1. Alex sanoo:

    Kuulostaa todella tutulta.

    Kuulun useampaan roturyhmään FB:ssä ja olen havainnut jokaisessa ryhmässä saman ilmiön: Erityisesti iäkkäämmät naiskasvattajat ovat sitä mieltä, että niillä, jotka eivät ole kasvattajia, ja etenkin, jos he ovat nuoria naisia, ei ole oikeutta sanoa rodun terveystilanteesta yhtään mitään. Valitettavan usein nämä ns. pitkän linjan kasvattajat kuvittelevat, että he tietävät rodusta kaiken. Terveysasiat jopa eläinlääkäriäkin paremmin, sillä monilla kasvattajilla on harhainen kuvitelma, että se oma rotu on niin erityinen, etteivät kaikki terveyteen liittyvät asiat päde niihin (esim. väite siitä, että D-lonkat olisivat corgeilla hyvät, vaikka ne saksanpaimenkoiralla ovat surkeat).

    Onneksi monet nuoremmat kasvattajat ovat tolkun ihmisiä, jotka ottavat kasvattamansa rodun terveysasiat vakavasti, pyrkivät parantamaan tilannetta, eivätkä salaile ja vähättele asioita. Valitettavasti koira-asiat ovat monille niin tunteitaherättävä puheenaihe, että FB:n roturyhmissä syntyy herkästi kärhämää, ja äänessä ovat nimenomaan nämä vanhemmat kasvattajat.

    Toivotaan, että rotujen terveystilanteesta puhuminen helpottuu, kun seuraavien vuosikymmenien aikana nämä kärkkäät pitkän linjat kasvattajat katoavat koirapiireistä luonnollisen poistuman kautta.

Vastaa