Lukusuositus: Business for punks – Riko sääntöjä ja menesty

punk2.jpg

James Watt perusti BrewDog-panimon yhdessä Martin Dickien kanssa vuonna 2007. Innovatiivinen yritys sai alkunsa kahdesta miehestä ja yhdestä koirasta.

Tosielämä juhlii tavallisuutta ja asettaa kaikkien rimat samalle korkeudelle. Nyökkäys. Älä koskaan yritä pitää kaikkia onnellisina. Nyökkäys. Ole ikuinen pentu. Nyökkäys. Omia hintoja on puolustettava kuin verikoira. Nyökkäys. Ihmisten suututtamiseksi ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään muuta kuin menestyä siinä, mitä rakastaa. Nyökkäys. Älä seuraa perässä, jos voit johtaa. Nyökkäys.

Business for punks – Riko sääntöjä ja menesty on kirja, joka kuulostaa siltä kuin minä olisin kirjoittanut sen. Sivut kertovat BrewDog-panimon tarinan sellaisella tavalla, joka saa kaltaiseni innostujan pomppimaan olohuoneen lattialla. Hauskinta on se, että en ehkä olisi koskaan saanut tietää tämän opuksen olemassaolosta, jos Nani Annette ei olisi siitä vinkannut. Kiitos siis, että vinkkasit. Hyvä kannattaa laittaa kiertämään, joten voin vannoa, että suosittelen tätä punkkarihenkistä aarretta jatkossa muillekin kuin yksinyrittäillassa tapaamalleni it-asiantuntijalle, joka vasta haaveili täysipäiväiseksi yrittäjäksi heittäytymisestä.

Jos motivaattorinasi on raha, sinun on oltava maailman ahnein ja julmin paskiainen

Sekä minä että kirja olemme samaa mieltä siitä, että yritystoiminta kannattaa aloittaa oikeista syistä. Raha on syistä kehnoin. Tiedän monia yrittäjiä, joiden ainoa motiivi on raha. Halveksun sellaista yhtä paljon kuin Walt Disney aikoinaan.

”Jos haluat yksinkertaisesti tienata rahaa ja olla iso kiho, sinun on parempi hakeutua johonkin epätoivoiseen konserniin töihin. Myy sielusi paholaiselle ja lähde polkemaan oravanpyörää kalliissa puvussa…

Jos motivaattorinasi on raha, sinun on oltava maailman ahnein ja julmin paskiainen, jos haluat saada yrityksesi toimimaan.”

Aamen. On oltava nopea, peloton ja suora. On tehtävä jotain ilmiömäistä ja leivottava oma kakku. On oltava munaa ja persoonaa, ei kapitalistista intohimottumuutta. Rakasta sitä, mitä teet. Mielellään vähän enemmän kuin muut.

Lopuksi vielä eräs lainaus, jota lukiessa hymyilin isosti:

”Heti, kun pieni bisnes alkaa näyttää kukkimisen merkkejä, toiset alkavat rakastaa ja tukea sitä mutta toiset taas halveksua sitä sydänjuuriaan myöten. Menestys vain pahentaa vihaajien epäpätevyyden tunteita. Vihaajat ovat surkean työpaikan ansassa, koska ovat aina pelänneet ottaa riskejä, ja repivät siksi nautintonsa ja säälittävän lohtunsa vihaamalla niitä, jotka pitävät hauskaa tehdessään jotain, mitä rakastavat…

Tätä elämän polkua tallaa niin moni luuseri, jonka koko elämäntarkoitus on vain repiä menestyjät tasolleen. Nämä konservatiiviset konsernitollot eivät halua kenenkään menestyvän. He pelkäävät kaikkea uutta ja ajattelevat sitä uhkana. He pitävät epätoivoisesti vallitsevasta tilasta kiinni vain oikeuttaakseen oman näkemyksettömyytensä. He ovat ihmislampaita, jotka on tuomittu kävelemään, keskustelemaan ja nukkumaan toisten lampaiden kanssa. He ovat dystooppisia varjonukkeja, joiden tehtävä on repiä kaikki nousukkaat känsäiselle, yhdentekevälle, keskinkertaiselle tasolleen.”

Mitä vähemmän voin olla moisten lampaiden kanssa tekemisissä, sen parempi. Jos pidät minusta ja tekemisistäni, pidät myös tästä kirjasta. Kipitä kirjastoon ja nouda omasi. Muista, että vallankumoukset eivät kuole koskaan.

punk.jpg

Kirjan myötä intouduin maistamaan ensikertaa BrewDog-olutta, jota voin suositella yhä vahvasti kuin siitä kirjoitettua kirjaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lukusuositus: Business for punks – Riko sääntöjä ja menesty

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s