Turistina Roomassa – vältä ainakin nämä virheet

Ota selvää, missä syöt

Pasta, mozzarella ja viini. Ilmakuivattu kinkku, rucola ja oliivi. Kun matkustaa ensikertaa Roomaan, kannattaa tietää, missä syö. Minä ja mielitiettyni, Lauri, istahdimme reissumme alkutaipaleella ravintolaan, jonka isäntä lauloi kadulla ja ojensi annoksemme niin, että meidän piti noukkia ne hänen kädestään erikseen. Mies nauroi, me emme. Viimeistään siinä vaiheessa, kun viereemme pöllähti riitaisa keski-ikäinen suomalaispariskunta, päätimme poistua. Nälkä lähti, mutta puute makuelämyksistä jäi. Kokemuksen jälkeen ymmärsimme, että ennakkotyö parhaimpien ravintoloiden löytämiseen kannattaa. Meidän matkamme TOP 3 -ruokapaikat olivat:

  1. Ravintola Sofia (nimetty koiran mukaan, jee!)
  2. Spaghetteria L’Archetto
  3. Dar Poeta

Toim. huom. Paikallinen taksikuski suositteli Trasteveren alueelta Popi Popi sekä Ivo a Trastevere -nimisiä paikkoja. Osteria de Memmoa kehuttiin meille myös, mutta näissä paikoissa emme ehtineet käymään.

roomassaruoka.jpgjennaroomassa23.jpgKuva: Jenna Lehtonenruokaa.jpg

Jos mahdollista, kierrä turistinähtävyydet kaukaa

Vyölaukku, aurinkolasit ja kamera. Matkamuisto, sandaalit ja kartta. Kun annat 50 euroa, pääset jonon ohi. Minä pudistelin päätäni yli-innokkaalle turistimyyjälle, mutta Lauri halusi nähdä Colosseumin sydämen. Noin 30 minuutin jonotuksen jälkeen selvisi, että sydän ei ole täynnä toivoa vaan turisteja. Lauri kuunteli opasta ja minä mietin, millä kaikella ihmisiä voidaan rahastaa.

Toim. huom. Ehkä 10 000 vuoden kuluttua ihmiset vierailevat Sanomatalon raunioilla ja miettivät, miksi paikassa harjoitetut ammatit kuolivat sukupuuttoon. Pääsylippu aidatulle alueelle maksaa nykyrahassa 15 euroa, kiitos ja hei.

Me löysimme Rooman parhaat palat, kun poistuimme keskustasta. TOP 3 -nähtävyydet olivat:

  1. Villa Pamphilin puisto
  2. Trasteveren alue
  3. Hollywood Icons -valokuvanäyttely Palazzo delle Esposizionissa

Turistinähtävyyksien sijaan suosittelen hyppäämään metroon ja lähtemään sinne, minne kiinalaisturistiparvet kameroineen eivät vaella. Kun poukkoilimme Trevin suihkulähteen, Pantheonin, Espanjalaisten portaiden tai Viktor Emanuel II:n monumentin luona, kuvasin enemmän mummoja ja mammoja kuin itse nähtävyyttä.

turistit.jpgnunna.jpgroomassa.jpgturistit2.jpglateroomassaturistit3.jpg

Valitse tarkoin, missä yövyt

Parisänky, uima-allas ja aurinko. Minibaari, ilmastointilaite ja tallelokero. Me yövyimme ensimmäisen ja viimeisen yön Hiberia -nimisessä keskustahotellissa, joka osoittautui isomman luokan farssiksi. Huoneessa haisi pahalta, vaikka kylpyhuone oli erillisessä huoneessa. Huoneessa, jonne piti siis kävellä erikseen käytävän kautta. Ilmastointilaite piti niin suurta älämölöä, että Lauri unohti nukkua. Huoneessa mahtui juuri ja juuri kääntymään. Jos mielit suihkuun, kuivasit hiuksesi föönillä, joka oli suoraan 1970-luvulta. Sana paloturvallisuusriski iskostui mieleeni, kun tuijotin vaaleita mutta turvattomia kattoja ilman palovaroittimia. Ikkunaverhoja raottaessa emme katselleet auringonlaskua vaan betoniseiniä ja vesiputkistoa.

Yhden yön jälkeen päätimme vaihtaa hotellia, vaikka se koitui lompakoille rasitukseksi. Valitsimme Laurin luottohotellin, eli Radisson Blue:n.

Marssimme tyylikkään ja modernin hotellin vastaanottotiskille juuri sen näköisinä kuin aiemmasta hotellista lähdimme – ilman meikkiä, ilman hienoja vaatteita ja ilman rusketusta. Dialogi ylimielisen tiskidaamin seurassa kulki osimoilleen näin:

”Onko teillä vapaita huoneita?”

”Eikö teillä ole varausnumeroa?”

”Ei.”

”Valitettavasti hotellimme on buukattu aivan täyteen.”

Olimme tarkistaneet etukäteen, että hotellissa on tilaa, joten kyseenalaistimme ladyn sanomiset. Peruutimme pari metriä ja varasimme huoneen kännykän avustuksella. Pian todistimme edessämme näkyä, jossa kaksi italialaisnaista vaihtoivat lauseita kiivaaseen tahtiin.

Kaksi tuntia myöhemmin makasimme aurinkotuoleilla valkoviinilasit kädessä väsyneinä mutta pirun tyytyväisinä. Myöhemmin tajusimme, että olisimme voineet uskoa hotellivalinnoissa isäni työkaveria, joka on asunut Roomassa. Hänen vinkkinsä olkoon hotelliemme TOP 3 -suositukset:

  1. Hotel Andreotti
  2.  Hotel Mozart
  3. Hotel Barberini

Lopuksi haluan vinkata sinulle matkabloggaaja Milja Köpsin ansiokkaasta sivusta, joka perustuu laajaan kokemukseen toisin kuin tämä kertamatkalaisen kertomus.

Turvallista matkaa!

yöroomassa.jpgjennalehtonen.jpgitalia.jpgturistinaroomassa.jpgKuvat ja teksti: Jenna Lehtonen

Vastaa