Elämäntapana uteliaisuus: Aitoa moniosaajaa on mahdotonta sovittaa muottiin

Hän ei suostu luokitteluihin. Hänelle ei riitä vain yksi titteli. Jos yrität pudottaa hänet laatikkoon, hän kiipeää sieltä vikkelästi ylös. Hän on moniosaaja. Kameleontti. Yleisnero. Ihminen, joka osaa ja tietää enemmän kuin kapea ja keskiaikainen työnjohto ymmärtää uskoa. Kun osaamisen rajat rikkovaa tekijää yrittää ehdoin tahdoin sovittaa kuin murusia hiekkakakkumuottiin, syntyy paha kakku.

Minna Rantaman kuvaukset 1.6.2017. Kuva: Jenna Lehtonen

Rantama on opiskellut kansainvälistä politiikkaa ja hallintotiedettä Tampereella sekä maailmanpolitiikkaa ja viestintää Helsingissä. Hän on huomannut että laaja-alaisella tutkinnolla voi tehdä lähes mitä vaan.

”He näkevät joko liikaa mahdollisuuksia tai eivät mahdollisuuksia ollenkaan” – työelämän moniosaajilla on haasteita omien vahvuuksiensa tunnistamisessa, otsikoi Helsingin Sanomat toukokuussa. Yksi haastatelluista, valtiotieteilijä ja generalisti Minna Rantama, loi oppiensa ja osaamisensa pohjalta Kumous – Uusi Työnhaku -nimisen yrityksen. Sen tarkoitus on auttaa korkeakoulutettuja generalisteja – ihmisiä, joiden tutkinto ei valmista mihinkään ammattiin – hakemaan töitä aiempaa paremmin ja luovemmin.

Minna Rantaman kuvaukset 1.6.2017. Kuva: Jenna Lehtonen

Minna Rantaman kuvaukset 1.6.2017. Kuva: Jenna Lehtonen

Tuore yrittäjä toivoo, että generalistit näkisivät koko osaamisensa kirjon ja pystyisivät muotoilemaan sen houkuttelevaksi paketiksi erilaisissa työnhakutilanteissa.

Kun tapasin Rantaman ensimmäistä kertaa, selvisi, että meillä on muutakin yhteistä kuin syntymäkuukausi ja vasenkätisyys – osaamisemme ei mahdu työelämän usein vaatimaan valmiiseen rooliin.

Applen luonut Steve Jobs uskoi aikoinaan, että Macintoshin menestys perustui osittain siihen, että sen tekijät olivat muusikoita, runoilijoita, maalareita, eläintieteilijöitä ja historioitsijoita ja sattuivat samalla olemaan myös maailman parhaita tietokoneasiantuntijoita.

minna17

bisnes

Elektroniikkayhtiö Applen perustaja ja entinen toimitusjohtaja Steve Jobs kuoli 56-vuotiaana keskiviikkona 5. lokakuuta vuonna 2011. 

Leonardo da Vinci oli tieteilijä, matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomi, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja kirjailija. Juice Leskinen oli laulaja-lauluntekijä, sanoittaja, runoilija, kansantaiteilija, kääntäjä, pakinoitsija ja kolumnisti. Kaikkia mainittuja yhdisti se, että he hallitsivat erinomaisesti useita eri tieteen ja taiteen aloja. He näkivät jotakin, mitä muut eivät.

Minna Rantaman kuvaukset 1.6.2017. Kuva: Jenna Lehtonen

Minna Rantaman kuvaukset 1.6.2017. Kuva: Jenna Lehtonen

Ennen Kumousta Rantama on työskennellyt muun muassa Poliisiammattikorkeakoulussa, järjestänyt tapahtumia rauhanjärjestössä, tehnyt vaalikoneita Suomessa ja maailmalla sekä toiminut projektipäällikkönä johtajuuskoulutuksen lanseerauksessa Suomen Partiolaisissa.

Toisten halu tehdä hienoja asioita on poikkeuksellisen suuri. Saku Tuominen kertoo Luova järkevyys -nimisessä kirjassa siitä, että itseään kehittävillä, uutta hakevilla ihmisillä itse ajatusprosessi on luovuuden näkökulmasta hyvin samankaltainen, mutta kunnianhimon taso ja kiinnostuksen kohteet vaihtelevat. Kirjassa mainitaan myös Philadelphian yliopiston psykologian professori ja Aivojen, käyttäytymisen ja oppimisen yksikön johtaja Robert W. Weisberg, joka on pyhittänyt koko elämänsä sen tutkimiselle, millainen ajatus- ja oppimisprosessi löytyy maailmaa uudistaneiden asioiden takaa. Selviää, että keskeinen ero ihmisten välillä löytyy sisäisestä motivaatiosta.

Minna Rantaman kuvaukset 1.6.2017. Kuva: Jenna Lehtonen

Kuva: Jenna Lehtonen

Kumouksen verkkokurssi on suunnattu erityisesti sellaisille henkilöille, joiden tutkinto ei ole valmistanut suoraan tiettyyn ammattiin.

Renessanssi-ihminen halusi aikoinaan irti keskiajan rajoittavista ja ahtaista ajattelumalleista ja ihanteista. Eri auktoriteettien, ennen kaikkea kirkon, opetukset kyseenalaistettiin. Kun rivityöntekijäksi lokeroitu ehdottaa työpaikallaan uutta ideaa tai työskentelytapaa, se katoaa yleensä mustaan aukkoon. Rohkeita ideoita ei oteta vastaan innokkaasti vaan nihkeästi. Keksitään kiireen ja rahan kaltaisia tekosyitä ja muka-perustellaan, miksi tekeminen ei kannata. Tuominen toteaa kirjassaan, että useimmat organisaatiot pelkäävät kaikkein eniten yllättäviä muutoksia, epätasapainotilanteita, häiriöitä, virheitä ja ongelmia. Unohdetaan, että juuri ne ovat luovuuden tärkein lähde. Luotamme liikaa prosesseihin, koska toinen vaihtoehto olisi anarkia. Prosessoidussa maailmassa olennaisempaa on suorittaa tasaisesti, vaikka ainoa tapa synnyttää uutta on kyseenalaistaa vanha. Unohtaa keskiaika ja olla utelias.

Anna Laulumaan kappaleessa Maailmanpyörä riimitellään:

Mitä se ois muka keltään pois

Jos meillä kaikilla tääl lupa ois

Olla vaik ufoja tai jedisotureita

Vapaus valita

Aikanaan hiekkalaatikkoleikeissä konsultteja, hankkeita, kaavoja, lomakkeita, palavereja, raportteja, tilastoja tai prosesseja ei tarvittu mihinkään. Kukaan ei tullut kertomaan, miten sinun pitää leikkiä. Syntyi hyviä kakkuja.

Minna Rantaman kuvaukset 1.6.2017. Kuva: Jenna Lehtonen

”On sääli että useimmat meistä tuntevat tekevänsä hyvää työtä työnhaussa vain silloin kun onnistumme lukemaan paljon työpaikkailmoituksia ja kirjoittamaan paljon hakemuksia, vaikka parhaat ideat oman tulevaisuuden suhteen syntyvät aivan muualla kuin CV-tiedostoa hinkatessa”, Rantama kirjoittaa Kumouksen blogissa. Kuvan R/H -merkin mekko on kirpputorilta kotoisin. 

Kuvat ja teksti: Jenna Lehtonen

Vastaa