Goodbye, kuukausipalkka

Sinusta ei ikinä tule mitään. Olet keskeneräinen toimittaja. Jos et tienaa yli 3000 euroa kuukaudessa, yritystä ei ole suositeltavaa perustaa. Kannattaa miettiä, onko tuossa mitään järkeä. Kuvasi ovat vahinkolaukauksia. Kilpailu on kovaa. En usko, että pärjäät taloudellisesti. Mene töihin. Ole kunnollinen. (Kuvittele tähän väliin vielä vähän silmien pyörittelyä.)

jennalehtonen3.jpg

Vuosi sitten istuin yrittäjäopiston penkillä ja kävin ajatussotaa itseni kanssa – heittäydynkö yrittäjäksi vai lähdenkö työntekijäksi? Halusin molempia, enkä osannut päättää. Annoin muiden ajatuksille enemmän painoarvoa kuin omilleni. Lopputulos oli se, että perustin toiminimen, mutta hain samanaikaisesti töitä. Kuinka ollakaan, sain oman alani työpaikan tämän videohakemuksen myötä. Olin jälleen yhteiskunnan hyväksyntäleiman saanut mallikansalainen, ja ajatussota päättyi kuukausien ajaksi.

Nyt ne kuukaudet ovat tulleet tiensä päähän. Voin jatkaa siitä, mihin viime keväänä jäin. Ideat päässäni ovat kasvaneet niin isoiksi ja itsepäisiksi, etteivät ne enää mahdu sinne. Minun on pakko saattaa ne ulos ja auttaa aikuisiksi, jotka kävelevät pois luotani. Näen ympärilläni loputtomasti mahdollisuuksia, vaikka samaan aikaan olkapäälläni istuu South Parkin Eric Cartman, joka osoittaa etusormellaan kohti ja lällättää. Lihavasta hahmosta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, minun on pakko tehdä tämä. Haluan yrittää, jotta minusta ei koskaan tule katkeraa keinutuolimummoa, jolla on betoniselkä ja aavikkomieli.

jennalehtonen1.jpg

Kuvaaminen, kirjoittaminen, koirat ja kirpputorit ovat oman elämäni neljä koota. Kahden ensimmäisen avainsanan perässä olen muuttanut ummikkona Kuusamoon, herännyt aamuyöllä karhujahtiin, pyytänyt ventovieraalta moottorivenekyytiä saadakseni kuvan lähempää ja jatkanut laukaisimen painamista, vaikka karhu on vienyt kengän jalastani. Olen maannut napa edellä kameran kanssa vehnäpellolla, mehiläistarhassa, huskysafarilla, studion lattialla, laiturilla, uima-altaan reunalla, kanootissa, sohvalla, mökin eteisessä, hiekkalaatikossa, lastentarhassa, terveyskeskuksessa, lintubongaustornissa ja koiranäyttelyssä. Olen saanut jäyhät pukumiehet leikkimään solmioillaan ja mummot heittelemään kastelukannuja taivaalle. Olen ottanut kansikuvia sekuntiaikataululla, kirjoittanut ymmärrettävästi avaruusfysiikasta ja haastatellut entistä ympäristöministeriä minuutin perehdytyksellä aiheeseen. Kaikki nämä kohtaamiset, hymyt ja murheet, ovat tallentuneet sanoihin ja kuviin, jotka löydät täältä.

jennalehtonen2.jpg

2010-luvulla työpaikka voidaan viedä olankohautuksella, mutta ammattitaitoa ei voida osaajaltaan riistää. Kauppalehden mukaan media-alan aallonpohjaa ei olla vieläkään nähty. Kuin muistutukseksi tästä 8. maaliskuuta uutisoitiin, että Alma Media lopettaa yli 100 vuotta toimineen Pohjolan Sanomat. Voisin edellisvuoden tapaan käyttää aikani täydellisten työhakemusten hiomiseen ja epätoivoiseen etsimiseen, mutta tänä vuonna olen vihdoin ja viimein päättänyt uskaltaa tehdä toisin. Olen päättänyt ymmärtää oman arvoni ajatuksineen. Olen päättänyt tehdä ja toteuttaa, olla oman elämäni mediatalo. Uskoa haastateltavaa, joka pyysi kanssaan kirjoittamaan kirjaa. Uskoa esimiestä, joka ymmärsi, kuka olen ja mitä osaan. Uskoa asiakasta, joka luotti minuun.

Minusta tai sinusta ei koskaan tule mitään, jos uskomme muiden laukomia totuuksia. Jos uskomme itseemme, voimme elää tahtomme todeksi.

P.S. Tämä daami on tästä hetkestä alkaen vapaasti löydettävissä keikoille, projekteihin,  kahvipöytäkeskusteluihin ja koirakävelyille. Erityisesti viehätyn mukahulluista ideoista ja rohkeista teoista. Saa rimpauttaa tai klikata. 

 

Vastaa