Näin ajatus kirpputorilöytöjen ja valokuvaamisen yhdistämisestä syntyi

”En ikinä löydä kirpputoreilta mitään.” Siinä meillä on lause, jonka kuulen melkein aina, kun kerron, että lähes kaikki asunnostani löytyvä irtaimisto on kirpputorilta kotoisin. Ei tarvitse olla bloggaaja tai töölöläisrouva tietääkseen, että poolopaidat, ylisuuret neuleet, pienet korut, 1980-luku, ajan patinoimat nahkatakit, viininpunainen väri ja kelsiturkit kuuluvat tämän hetken trendeihin, joihin ei tarvitse tuhlata koko kukkaronsa sisältöä. Muoti-ilmiöksi kasvanut ekologinen kierrätyskulttuuri on lumonnut viime vuosina monet, mutta yhä edelleen löytyy ihmisiä, jotka mieltävät kierrätysvaatteet nuhjuisiksi ja haiseviksi rievuiksi, joilla voi korkeintaan pyyhkiä pölyt lattialta. Se on harhaanjohtava mielikuva, jonka haluan muuttaa.

kirpputoriltakotoisin1

Tämä vanha vinta-mekko on poimittu Kaivarin Kanuunasta.

Olen kiertänyt kirpputoreilla aktiivisesti koko ikäni. Etenkin itsepalvelukirpputorien pöydillä on vuosien varrella tullut vastaan niin ”vähän käytettyjä” dildoja kuin deodoranttejakin. En lainkaan ihmettele sitä, miksi sinä et löydä Mellunmäen ostoskeskuksen kirpputorilta merkkimekkoa tai et jaksa aamuisin nousta ennen aurinkoa. Miltä kuulostaisi, jos joku heräisi puolestasi, näkisi, löytäisi ja vieläpä kuvaisi löydöt ylläsi?

kirpputoriltakotoisin4

Kengät on tehty vanhoista luistimista.

Harrastuksestani on kasvanut niin suuri intohimo, että saan vieroitusoireita, jos en pääse vähään aikaan tekemään löytöjä. Vaatekaapillani on ähky, mutta rakastan ajatusta siitä, että kenelläkään toisella ei roiku henkareissaan samanlaista sisältöä. Matkiminen on mahdotonta. Välillä harmittaa, kun jätän merkkivaatteita pöydille odottamaan oikean kokoista noutajaansa. Jossain kohtaa ystäväni ymmärsivät, että voin löytää heidän puolestaan. Nykyään saan tilauksia etukäteen.  Joskus etsitään nahkalaukkua, toisinaan juhlamekkoa. Edes hääpuvut eivät ole kummallisuus.

kirpputoriltakotoisin2

Kirpputoreilta löytää myös koruja.

Haastattelin töiden puolesta hiljattain Töölöntorin kupeessa Relove -kirpputoriyritystään pyörittävää Noora Hautakangasta, joka kertoi, että tällä hetkellä kysyntää riittää muun muassa vekki- ja mokkahameille, turkiksille sekä Adidaksen vaatteille. Asiakkaat ymmärtävät kuulemma myös merinovillan ja pellavan päälle. Laatumerkit ja brändit tunnetaan ja niistä tehdään kauppaa. Varsinkin turistit rakastavat Marimekon tuotteita, myös Made in Finland -teksti vakuuttaa monet. Hautakankaan mukaan esimerkiksi nahkakengät löytävät nopeasti uuden kodin, jos vain koko sattuu osumaan tuhkimomaisesti.

Mitä ei kirpputorilta löydä, sitä ei tarvitse. Koko Kirpputorilta kotoisin -formaatti perustuu ajatukseen siitä, että risteytän kaksi suurta intohimoani: kirpputorit ja kuvaamisen. Näin syntyy kuvia, joita ei ole vielä otettu.

kirpputoriltakotoisin3

Sotkimme vanhan mekon vesiväreillä.

P.S. Kuvien mallina toimi ihastuttava Helena. Kaikki hänen päällään on kirpputorilta kotoisin.

 

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Näin ajatus kirpputorilöytöjen ja valokuvaamisen yhdistämisestä syntyi

Vastaa