Otteita uutistoimittajan arjesta

Törkeä raiskaus, pahoinpitely, huumausainerikos, seksuaalinen hyväksikäyttö, tappo ja erityisen julma murha lähtivät oluelle. Raiskauksen uhri tapasi psykologin. Pahoinpidelty jonotti ensiavussa tunteja, yliannoksen ottaneen sydän pysähtyi putkassa, pienen tytön lapsuus tuhoutui ja ne kaksi muuta kuolivat. Poliisi ei tutkinnallisista syistä johtuen pystynyt kertomaan tapauksista sen enempää. Soitin tutkinnanjohtajalle, joka käski soittamaan päivystäneelle palomestarille, joka käski soittamaan paloesimiehelle, joka käski soittamaan tilannekeskukseen. Jossain välissä yritin soittaa myös kuolemalle, mutta hän pyysi jättämään viestin äänimerkin jälkeen.

kitkantie1.jpg

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli vuoden 2016 tammi–kesäkuun aikana kaikkiaan 392 700 rikosta ja rikkomusta, joista henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia oli 17 200 kappaletta. Numerot eivät ole kuitenkaan koko totuus. Totuus on nainen, joka kertoo uutistoimittajalle vuosien takaisesta pahoinpitelystä tai mies, joka avautuu rahahuolistaan sähköpostitse. Tarinoita kuunnellessani mietin usein, että miksi en opiskellut myös lakimieheksi, kääntäjäksi, tilastotieteilijäksi, professoriksi, erikoislääkäriksi, ylikomisarioksi, terapeutiksi ja miljonääriksi.

kitkantie2.jpg

Suomessa voidaan ihan hemmetin huonosti. Yksi syyttää pahasta olostaan maahanmuuttajia, toinen kansanedustajia ja kolmas äitiään. Tuttavani kertoi klikkaavansa mieluusti tissikuvaa, koska ei tahdo lukea enää yhtäkään huonoa uutista. Ei mikään yllätys, että IL-TV:n katsotuin video kertoi kerran venäläismallin uskomattomista muodoista.

Helsingin Sanomat muistutti huhtikuussa 2015, että itsemurhista keskustellaan julkisuudessa vähemmän kuin henkirikoksista tai liikennekuolemista, vaikka ne ovat huomattavasti yleisempiä. Yhden teorian mukaan 1990-luvun laman aikaan ei ollut niin noloa olla köyhä ja työtön, kun muutkin olivat moisia. Nyt tilanne on toinen. Tuloerojen kasvu on ollut viime vuosina pääkaupunkiseudulla nopeampaa kuin muualla Suomessa, arvioi Tilastokeskuksen suunnittelija Pekka Ruotsalainen keväällä tehdyssä talous- ja hyvinvointikatsauksessa. Työttömiä, eläkeläisiä ja opiskelijoita yhdistää sekä pienituloisuus että se, että he asuvat usein vuokra-asuntoihin keskittyneillä alueilla. Akavan 31.7.2016 päivätty tilasto korkeakoulutettujen työttömyydestä on karua luettavaa, edes akateemisuus ei takaa onnea.

Ei tarvitse mennä Facebookia pidemmälle huomatakseen, että jonkun nukkavieru on toisen aarre. Jouluapua -sivusto avasi hiljattain hakulomakkeensa perheiden auttamiseksi. Brother Christmas -nimikkeen alla työskentelevä perheenisä yhdistää yksityis- ja yrityslahjoittajat apua tarvitseviin. Kaikkia ei silti ehditä auttamaan ajoissa, kaikkia ei voida pelastaa. Nimet voi lukea eilisestä lehdestä.

kitkantie3.jpg

Yhtenä iltana kuuntelin toukokuussa vuonna 2002 ilmestyneellä hyväntekeväisyysalbumilla julkaistua kappaletta, jossa Arvi Lind kertoo, että tänään meillä on hyviä uutisia.

– Suomessa ei tänä vuonna ilmennyt yhtään perheväkivaltatapausta. Psykologit uskovat ilmiön johtuvan siitä, että ihmiset ovat ymmärtäneet relata. Jotkut uskovat myös ulkoavaruudesta käyneiden vierailijoiden lisänneen vesijohtoveteen mystistä ainetta, joka tasapainottaa ihmismielen, kappaleessa todetaan.

Harmi, että ylärivi on utopiaa. Parin vuoden takaisessa Nightcrawler -jännityselokuvassa Jake Gyllenhaal esittää miestä, joka alkaa kuvata öisin tapahtuvia rikoksia ja onnettomuuksia ja myy niitä Los Angelesin uutiskanaville. Mitä rajumpi tapaus, sen enemmän siitä maksetaan. Lopulta päähenkilö ikuistaa oman työparinsa kuoleman videokameran välityksellä. Sopii muistaa, että mikään summa seteleitä ei herätä kuolleista. Tiliote ei ole yhtä kuin terveys. Jos elämä soittaa, siihen kannattaa vastata. Kun törkeä raiskaus, pahoinpitely, huumausainerikos, seksuaalinen hyväksikäyttö, tappo ja erityisen julma murha lähtivät oluelle, heille ei tarjoiltu. Ravintolapäällikön mukaan anniskeluvastaava sai rytmihäiriön. Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä, mutta poliisi lupasi tiedottaa asiasta myöhemmin.

Lähteet:

Tilastokeskus
Helsingin Sanomat
Tieto&Trendit
Akava

Vastaa